HAPTOTHERAPIE

Haptonomie gaat over de balans tussen voelen, denken en doen. In de haptonomie gaan we ervan uit dat iedereen een unieke manier van doen heeft; Een eigen manier van in het leven staan, hoe je met jezelf en met anderen omgaat. Haptotherapie is de therapeutische vorm van de haptonomie. In de therapie richten we ons op het ontdekken, ervaren en toepassen van het voelen in combinatie met je denken en doen. Dit doen we door middel van gesprekken, aanraakoefeningen (op de behandelbank) en ervaringsoefeningen.

In de haptotherapie ga je aan den lijve ervaren hoe jij de dingen doet zoals je ze doet en voelen hoe jij in de wereld staat. Voelen doe je namelijk met je lichaam. Het is een lichamelijk proces als je schrikt. Je schrikt ook al voordat je zelf de reden hebt bedacht waarom je schrikt. Dat geldt ook voor blijdschap, ontroering, boosheid of angst. Je lichaam geeft informatie over wat iets betekent.

Wat je voelt gaat vooraf aan hoe je doet en hoe je reageert op je omgeving. Andersom heeft je omgeving invloed op wat je voelt. Vaak zijn we ons hier niet zo van bewust, maar is dit wel zichtbaar en merkbaar.

Het bijzondere van haptotherapie is het aanraken. Het is een hele directe manier om je te helpen weer meer te voelen en te kijken naar jouw manier van reageren. Door woorden te geven aan je gevoelens krijgen ze betekenis. Als je dit vaker doet, ga je gevoelens en reacties herkennen en op waarde schatten. Het denken, voelen en doen komt meer in balans wat jou helpt om te ervaren welke keuzes je hebt en te voelen welke keuzes bij je passen. Dit vergroot je zelfvertrouwen, geeft rust en misschien wel de moed en de ruimte om dingen anders aan te pakken; ‘Nee’ zeggen tegen de dingen die je niet meer wilt, ‘ja’ zeggen tegen de dingen waar je energie van krijgt en plezier in hebt. Niet altijd aanpassen aan de omgeving maar gaan leven op jouw manier, niet als kopie van een ander maar gewoon als jezelf.