Ken je dat? Je bent al weken net iets te laat naar bed. ‘Dit moet nu echt even… Als ik dit nog even doe dan…’ Je voelt dat je rust nodig hebt maar je gaat maar door.

Je neemt je voor om morgenavond echt op tijd naar bed te gaan. Om echt even niks te doen. Maar er liggen nog duizendeneendingen die je nog even zou kunnen doen. Het kost nauwelijks moeite en het voelt gewoon goed om productief te zijn. Om iets nuttigs te doen.

De kunst van het niks doen.
Veel doorzetters en harde werkers weten simpelweg niet hoe ze moeten relaxen en rusten. We voelen ons er ongemakkelijk bij, dat niks doen. En het is veel makkelijker om nog even wat voor werk te doen, de mail nog te checken of ‘even nog wat uit te zoeken’. Lange tijd ben ik trots geweest op dat ik maar zes uur slaap nodig had. Nachten van vijf uur waren me ook niet vreemd.

Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te bedenken dat acht uur slaap beter voor je is dan zes. Verscheidene studies laten zien dat ochtendroutines en pozes van absolute rust beter voor je zijn; betere resultaten, creatiever.

Maar wat als je niet kunt rusten? Wat als je net als ik bent opgegroeid met het werk-gen? Je schuldig voelt als je gaat zitten terwijl de keuken nog niet is opgeruimd? Dan kun je een prachtig schema gaan volgen, net als een dieet, maar it will not stick.

Oude patronen en overtuigingen, ze zijn zo hardnekkig! Welk verhaal vertel je jezelf? Rust = lui? Welke overtuigingen heb jij over op tijd rust nemen? Probeer er vandaag eens anders naar te kijken: In plaats van het te zien als niet productief; gebruik je deze tijd om je batterij op te laden.

Ken je dat? De kunst van het niks doen Veel doorzetters en harde werkers weten simpelweg niet hoe ze moeten relaxen en rusten

Ken je dat? De kunst van het niks doen Veel doorzetters en harde werkers weten simpelweg niet hoe ze moeten relaxen en rustenIk ben Simone, moeder van 3, Fysiotherapeut, dappere donder, ondernemend, gevoelig, sociaal, fit & sterk en in de zomer van 2018 afgestudeerd HAPTOTHERAPEUT. Wat is dat dan, haptonomie? De meeste mensen weten niet wat haptonomie is. Of denken aan iets zweverigs. Maar haptonomie kan juist heel concreet zijn; het gaat namelijk over het (h)erkennen van gevoelens. Je lichaam vertelt veel over hoe je je voelt: gespannen schouders, een knoop in je maag, knikkende knieën. HERKENBAAR? Soms moet of wil je er iets mee, soms niet. Deze blogs gaan over zaken uit mijn dagelijkse leven als moeder, ondernemer, crossfitter, vriendin, partner; kortom het leven van alledag waarbij ik stilsta bij alledaagse gevoelens en waar in je lijf die dan huizen.