“Weet je wat het is, ik ben op zoek naar een manier om die stemmetjes in mijn hoofd stil te krijgen.” “Om meer rust te vinden”. Drukke mensen in mijn praktijk, vooral vrouwen. Vrouwen met ambities, en doelen. Vrouwen die bang zijn om de controle te verliezen of een slecht figuur te slaan en daarom alles om zich heen krampachtig proberen te controleren. Sterke vrouwen die zichzelf perfectionistisch noemen. En in tijden van stress en drukte de versnelling juist nog een tandje hoger zetten.

In de hoop om rust te vinden. In de hoop om via een short-cut zich snel beter te voelen, doen steeds meer mensen aan Yoga, mindfulness of meditatie. Maar mediteren is in het begin helemaal niet te doen voor de meeste drukke vrouwen. Buiten het feit dat ze vaak geen idee hebben waar ze de tijd vandaan moet halen, gaan mindfulness en meditatie juist over het ‘zijn met wat er is’. En je daar bewust van zijn. Dus niet als trucje om je beter te voelen. En dat is lastig. Want we willen juist af van de onrust die deze gevoelens met zich meebrengt, dan ga je die toch niet een potje zitten voelen.

Veel psychische klachten en ook lichamelijke klachten komen voort uit onze angst voor gevoelens. Verdriet, onrust, angst, die moet juist weg. Die vinden we niet fijn. Afleiding is het trucje om deze gevoelens te verdoven. Favoriet zijn onze telefoon, netflix en snaaien (het zogenaamde emotie-eten). Sporten is ook een fantastische om ‘je hoofd leeg te maken’. Maar zoals bij alle trucjes, je lost niks op, je stopt het alleen weg.

Haptotherapie kan je helpen om objectiever te voelen; onderzoeken wat er is, zonder hier meteen een waarde oordeel op te plakken. We zijn zo gewend om alles gelijk van een oordeel en mening te voorzien. Boosheid, angst en verdriet willen we zelf al niet eens, laat staan dat we die naar de buitenwereld gaan laten zien. We doen er alles aan om deze gevoelens buiten de deur te houden, iedereen op zijn eigen unieke manier. Super interessant om te kijken hoe jij dit doet.

Het vergt een bepaalde nieuwsgierigheid en bereidheid om op deze manier naar jezelf te kijken. Om helder en kritisch te leren voelen, denken en doen. Heel praktisch met ervaringsoefeningen en directe aanrakingen die je gelijk kunt terug koppelen naar je dagelijkse leven. Dát is waar de haptonomie verschilt met een hoop andere therapieën. Hoe reageert jouw lijf als het onder druk wordt gezet? Hoe voelt verdriet in jouw lijf? En wat kun je daar dan verder mee als je dit eenmaal weet? Emoties zijn geen enge monsters, het zijn richtingaanwijzers die onze belangen behartigen en kleur geven aan onze relaties.

“What has been felt, cannot be unfelt”

~

Harish Koushal

Op zoek naar rust In de hoop om via een short-cut zich snel beter te voelen, doen steeds meer mensen aan Yoga, mindfulness of meditatie.

Op zoek naar rust In de hoop om via een short-cut zich snel beter te voelen, doen steeds meer mensen aan Yoga, mindfulness of meditatie.Ik ben Simone, moeder van 3, Fysiotherapeut, dappere donder, ondernemend, gevoelig, sociaal, fit & sterk en in de zomer van 2018 afgestudeerd HAPTOTHERAPEUT. Wat is dat dan, haptonomie? De meeste mensen weten niet wat haptonomie is. Of denken aan iets zweverigs. Maar haptonomie kan juist heel concreet zijn; het gaat namelijk over het (h)erkennen van gevoelens. Je lichaam vertelt veel over hoe je je voelt: gespannen schouders, een knoop in je maag, knikkende knieën. HERKENBAAR? Soms moet of wil je er iets mee, soms niet. Deze blogs gaan over zaken uit mijn dagelijkse leven als moeder, ondernemer, crossfitter, vriendin, partner; kortom het leven van alledag waarbij ik stilsta bij alledaagse gevoelens en waar in je lijf die dan huizen.